© Design: Jessling Original & Layout 2014 | Inga foton får tas från denna sida utan fotografens tillstånd

Tidigare kullar

B-kullen 2017 >>

C-kullen 2018 >>

D-kullen 2018 >>

E-kullen 2019 >>

Vi hoppas på två kullar under våren 2023

Innan valpköpet

Att köpa en hund innebär en stor förändring i familjen och kanske en helt ny livsstil. En liten hund som dansk-svensk gårdshund kan leva ganska länge (10år eller längre) så det är viktigt att man har tänkt igenom sitt valpköp noga. Det är många år framåt med promenader, aktivering och ansvar.

 

Gårdshunden tycker inte om att lämnas ensam hemma i längre stunder, därför är det viktigt att man har planerat för vart hunden ska vara på dagarna när familjen är på skola, arbete mm.

Visst kan man lämna sin hund hemma i kortare perioder - max.2-4 timmar - men då gäller det att individen klarar ensamhet på ett bra sätt och att det inte sker flera gånger dagligen. Hunden bör även ha passerat valp/unghundsåldern och att man i god tid ensamhets tränat. Att jobba 8-10 timmar och åka hem på lunchen för att rasta är inget alternativ. Gårdshunden tycker inte om att vara ensam. Faktum är att rasen är mer beroende av mänskligt sällskap än många andra raser.

 

Det är viktigt att alla i familjen är beredda att dela hundlivet. Då slipper man ständiga diskussioner och konflikter om åtaganden och ansvar.

Mitt mål med dessa två kombinationer:

Jag har valt hundar som är friska och sunda med egenskaper och kvaliteter som en dansk-svensk gårdshund ska ha. I mitt avelsarbete så sätter jag stor vikt vid hundarnas mentalitet och att de ska vara trevliga och trygga individer som ska ge avkommor som ska passa bra som människans bästa vän. Hälsan är också mycket viktig. Jag har valt föräldradjur som har bra hälsostatus och utan kända sjukdomar i sin släkt. Gårdshunden är en heterogen ras så de kan se ganska olika ut inom en ram. Där söker jag hanar som kan komplettera upp mina tikars mindre bra exteriöra sidor för att få en så rastypisk kull som möjligt utan att  kompromissa med mentalitet och hälsa. Till Bira har jag exempelvis valt en hane med större tyngre öron för att kompensera för hennes luftiga ståöra

Kull 1 – Sigge och Lycka

Klicka för att läsa mer

Kull 2 – Makarov och Bira

Klicka för att läsa mer

Vill du veta mer?

Kontakta mig på e-post tove.soderblom@gmail.com